Ana içeriğe atla

Balkanlar'daki Osmanlı-II: Üsküp (Kuzey Makedonya)


Yukarıdaki fotoğraf Makedonya'nın başkenti Üsküp'ün tarihi eski çarşısından bir görüntü. Bu görüntünün sizlere tanıdık gelmesinin nedeni Üsküp'ün eski Osmanlı şehirlerinden biri olması. 

Üsküp 1392 yılında Osmanlılar tarafından fethedilmiş, yine bir önceki yazıda bahsettiğim Kosova gibi Balkan Savaşı'nın yaşandığı 1912 yılında Sırbistan'ın idaresine geçene kadar 500 yıldan fazla Osmanlı hakimiyetinde kalmıştır. Makedonya 1. Dünya Savaşı'ndan sonra Yugoslavya'nın bir parçası haline gelmiş ve 1991'de Yugoslavya'nın dağılmasının ardından bağımsızlığına kavuşmuştur. 

Yazının ilk kısmında Üsküp'teki Osmanlı eserlerinden bahsedeceğim. Ama devamında şehirdeki Büyük İskender heykeli ve şehirle uyumsuz diğer heykellerden, Büyük İskender nedeniyle Makedonya ve Yunanistan arasında yıllarca süren gerilimden ve Makedonya'nın resmi adını değiştirmek zorunda kalmasından da bahsetmek istiyorum.



     
 
Üsküp eski çarşısı tarihi dükkanları, binaları ve sokakları ile zamanda yolculuk yaparak sizi şehrin Osmanlı dönemindeki haline götüren bir yer. Yukarıda bu çarşıdan fotoğraflar paylaştım. Bu fotoğraflardan ilki Üsküp'te en güzel "cevapi"yi yiyebileceğiniz Destan'dan. Cevapi şekli itibariyle bizdeki İnegöl köfte gibi ve gerçekten çok lezzetli. Burada köftenin yanında Makedonya birası olan Skopsko da içebilirsiniz.


Üsküp'te göreceğiniz Osmanlı eserlerinin çoğu yine eski çarşı ve civarında bulunuyor. Örneğin yukarıdaki fotoğrafta gördüğünüz, 15. yüzyılın başında Şahinoğlu Murat Paşa tarafından inşa edilen Murat Paşa Camii. 

Üsküp'te Osmanlı döneminde inşa edilen diğer camiler ise; Sultan II. Murad Camii (1436), İshak Bey (Alaca) Camii (1436), Gazi İsa Bey Camii (1475), Mustafa Paşa Camii (1492), Yahya Paşa Camii (1503), Köse Kadı Camii (17. yy)'dir. Ben bu şehri gördüğümde restorasyon çalışmaları devam etmekteydi; bu nedenle bu camilerden güncel fotoğraf paylaşamıyorum.  


Burası ise 15. yüzyılın başında İshakoğlu İsa Bey tarafından yaptırılan Çifte Hamam. Üsküp'te İsa Bey tarafından yaptırılan bir başka eser de, yukarıda Üsküp camileri arasında saymış olduğum, 1475 yılında yapılan Gazi İsa Bey Camii'dir. 

İsa Bey'in babası İshak Bey Üsküp sancak beyliği yapmıştır. İsa Bey de sonrasında Üsküp uç beyi ve Bosna sancak beyi olmuştur. Osmanlı'da sancak günümüzdeki il gibi bir idari birim. Balkan topraklarındaki sancaklar Rumeli Beylerbeyliği'ne bağlıydı. Beylerbeyliği'ni eyalet olarak da tanımlayabiliriz. Rumeli Beylerbeyliği'nin kurulduğu 1362 yılında merkezi Edirne idi; daha sonra sınırlar genişledikçe değişikliklere gidildi.

Rumeli Beylerbeyliği Osmanlı'da kurulan ilk beylerbeyliktir; Anadolu Beylerbeyliği daha sonra kurulmuştur. Bu şaşırtıcı gelebilir. Ancak Balkanlardaki birçok şehir bugün Anadolu'da bulunan şehirlerden çok uzun zaman önce Osmanlı idaresine girmişti. Örneğin; Balkanlar 1389'daki 1. Kosova Savaşı ile Osmanlı'ya bağlanmışken, Türkiye'nin doğu ve güneydoğu illeri 1514 yılında Çaldıran Savaşı ile fethedilmiştir. Arada 100 yıldan uzun bir zaman var. 

Rumeli her zaman Osmanlı'nın göz bebeği oldu. Rumeli Beylerbeyi Anadolu Beylerbeyi'nden daha rütbeliydi. Osmanlı'nın gözünde Anadolu halkının Rumeli halkı kadar kıymetli olmadığını düşünüyorum. Balkanlar'da yüzlerce Osmanlı eseri camiler, medreseler, hanlar, hamamlar var iken Anadolu'da bunları göremiyoruz. Anadolu'da ise her yerde Selçuklular'ın eserleri bulunuyor. Doğu Anadolu'ya yaptığım seyahatlerden notlarımı başka bir yazıda paylaşırken bu konuya daha detaylı değineceğim. 



Üsküp'teki en önemli yapılardan biri ise "Kapan Han". Kapan Han da eski çarşı içerisinde bulunuyor. Bu han da yine yukarıda bahsi geçen İsa Bey tarafından 15. yüzyıl ortalarında yaptırılmıştır. Burası gerçekten çok hoş bir yapı.

       


Eski çarşının hemen yanında bulunan Üsküp kalesi çok büyük ve çok bakımlıydı. Bu kaleyi turlamak ve oradan şehri izlemek çok keyifliydi. 


Üsküp'teki Taşköprü de yine bir Osmanlı eseridir ve 1451 yılında inşa edilmiştir. Yukarıda bahsettiğim eski çarşı ve kale bu köprünün diğer tarafında kalıyor. Bu köprü bir anlamda eski ve yeni şehri ayırıyor.  
 
  
  
Evet bu yazının Osmanlı eserlerine ayrılan kısmı burada bitti :) Şimdi sırada Rahibe Teresa'nın evi var. Hepimizin ismini bildiği meşhur Rahibe Teresa 1910 yılında Üsküp'teki bu evde doğmuştur. Yani doğduğunda Üsküp halen Osmanlı topraklarına dahil olduğundan bir Osmanlı vatandaşı olarak dünyaya gelmiştir. 

18 yaşında rahibe olmaya karar veren Rahibe Teresa Hindistan'a giderek faaliyetlerini burada sürdürmüştür. Rahibe Teresa, hayırseverlik faaliyetlerine istinaden 1979 yılında Nobel Barış Ödülü'nün sahibi olmuştur. Ayrıca, 2016 yılında Papa Franciscus tarafından Azize mertebesine yükseltilmiştir.  


Şimdi ise Büyük İskender, Yunanistan krizi, şehirdeki heykel yığını ve Makedonya'nın ismi meselesi kısmına geldik :) 

Osmanlılar'ın Balkan Savaşı'nı kaybetmesinin ardından Makedonya Sırp hakimiyetine girmiş ve sonrasında "Makedonya Sosyalist Cumhuriyeti" olarak şu an artık mevcut olmayan bir devlet olan Yugoslavya'nın bir parçası haline gelmiştir. 1991 yılında Yugoslavya'nın dağılmasının ardından siyasi bağımsızlığını kazanarak "Makedonya Cumhuriyeti" ismini almış ve kısaca Makedonya ismini kullanmaya başlamıştır. 

Yunanistan ülkenin adının Makedonya olmasına karşı çıkarak Makedonya'nın Birleşmiş Milletler'e katılmasına dahi engel olmuştur.  Yunanistan'ın baskısı üzerine ülkenin adı "Former Yugoslav Republic of Macedonia" yani "Eski Yugoslav Cumhuriyeti Makedonya" olmuştur. Bu oldukça uzun isim kısaca FYROM olarak anılıyordu. Benim Üsküp'e gittiğim tarihte de ülkenin adı FYROM'du. Hatta daha önceki yazılarım arasından Selanik seyahati ile ilgili yazımı okuduysanız, Selanik'ten Makedonya'ya geçmek için otobüs bileti almaya gittiğimde Makedonya ismini kullanmadığımı ve bilet alırken FYROM'a gideceğimi söylediğimi hatırlarsınız. Makedonya ismi ile bu kadar kavgalı olan Yunanistan'da FYROM demek benim için daha güvenliydi :) 

2018 yılı sonlarında Yunanistan ve Makedonya'nın yaptığı anlaşma ile ülkenin adının "Kuzey Makedonya Cumhuriyeti" olması konusunda uzlaşıldı. FYROM şeklinde hiçbir anlam ifade etmeyen, açılımını kullansalar bir paragraflık yer kaplayan o isimden kurtuldukları için sevindim. Ben başlık hariç yazının tamamında ülkenin adını Makedonya olarak kullandım ve ülkeden bahsederken de bu şekilde kullanmayı sürdürmekte bir sakınca görmüyorum. 

Peki Yunanistan'ın bu kadar sinirlenmesinin sebebi ne? Aşağıda anlatıyorum :) 


Yunanistan ve Makedonya arasındaki bu kavganın ucu Büyük İskender'e dayanıyor. Büyük İskender M.Ö.336-M.Ö.323 yılları arasında hüküm sürmüş olan ünlü Makedonya Kralı'dır. Bugün Yunanistan sınırları içerisinde bulunan Pella şehrinde doğmuştur. Anadolu'yu topraklarına katıp Pers İmparatorluğu'nu (günümüzde İran) da yenerek Hindistan'a kadar uzanan geniş toprakları fethetmiştir. Güneyde de Mısır, Suriye ve Irak'ı fethetmiştir. Mısır'daki İskenderiye şehrinin adı ve Hatay'ın İskenderun ilçesinin adları Büyük İskender'den gelmektedir. Üstelik bu fetihlerin hepsini 12 yıl içerisinde yapmış; ki zaten 32-33 yaşlarındayken ölmüştür. İşte Makedonya ve Yunanistan bu büyük imparatorun hangi halka ait olduğu konusunda bir anlaşmazlık yaşamaktadır. Yukarıdaki fotoğrafta Üsküp'teki Büyük İskender heykelini görmektesiniz. Makedonyalılar Büyük İskender'i sahiplenerek her yerde onun ismini kullanmaktalar. 

Ancak Büyük İskender Makedonya Kralı olarak anılsa da, kastedilen Antik Makedonya bugün Makedonya olarak bildiğimiz ülke değil. Tarihsel olarak Makedonya başkenti Selanik olan ve Yunanistan'ın kuzeyinde bulunan bir bölge. Zaten İskender de Yunan. O dönemde Atina gibi Yunan şehirleri "şehir devletleri" şeklinde yönetiliyordu. Yani kendi bağımsız yönetimleri vardı ve bugünkü Yunanistan ülkesinin toprakları aynı devlet idaresinde değildi. Makedonya Krallığı da bugünkü Yunanistan'ın kuzeyinde hüküm sürüyordu. Büyük İskender sonradan Yunan şehir devletlerini de Makedonya Krallığı çatısı altında birleştirmişti. Roma İmparatorluğu döneminde ise bu bölge Roma İmparatorluğu'nun Makedonya eyaleti olmuştu.


Bu açıdan bakıldığında bu tartışmada Yunanistan'ın haklı olduğunu düşünüyorum. Büyük İskender Yunan ve Makedonya Yunanlar'ın tarihine ait bir bölge ismi. Fakat Makedonya yerine "Kuzey Makedonya" denilmesi konusunda anlaşılması yine de tuhaf geliyor. Sonuçta Yunanistan o bölgenin de Makedonya olduğunu kabul etmiş oluyor. Makedonyalılar'ın bölge itibariyle bu ismi kullanmakla kalmayıp Büyük İskender'e sahip çıkmaları sorunu büyütmüş anladığım kadarıyla. Makedonyalılar Yunan değil, Slav halkı. Büyük İskender ise Yunan. Makedonya'nın bunu kabullenmesi gerektiğini düşünüyorum.

Ancak Makedonya bu durumu o kadar sahiplenmiş ki, Üsküp'ün merkezinde caddeler Antik Yunan tarzı heykeller ile süslenmiş. Üstelik bu heykeller sonradan yapıldığı için bir anlam ifade etmiyor ve rastgele bir yerlere serpiştirilmiş gibi duruyor. Sayılarının çokluğu anlamını azaltıyor. Şu anda güncel görüntü nasıl bilmiyorum ama benim gördüğüm manzara buydu. Yukarıda da klasik Yunan tarzında inşa ettikleri Arkeoloji Müzesi'ni görmektesiniz. Müze görkemli gözükse de içinde maalesef görülebilecek pek fazla elle tutulur eser yoktu. 

Her milletin bir tarihsel bağa ihtiyaç duyduğuna inanıyorum. Makedonya da bağımsızlığını sonradan kazanan bir ülke olarak bir anlam ve köken arayışına girmiş olabilir. Belki diğer Balkan halklarından farklı görülmek istemiş de olabilir. Ama Büyük İskender'in Yunan olmadığını iddia etmek biraz bu çizgiyi aşıyor :) 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Antik Yunan

Efes Antik Kenti Antik Yunan medeniyeti her zaman ilgimi çekmiştir. Benim için bu ilgiyi doruğa ulaştıran ve bu eserlerin peşinden şehir şehir gezmeme neden olan şey yıllar önce Efes Antik Kenti'ni görmek oldu. Bu nedenle benim için Efes'in yeri ayrıdır. Efes Antik Kenti İzmir'in Selçuk ilçesinde yer almaktadır. Oldukça geniş bir alana yayılmış olan Efes Antik Kenti tiyatro, tapınaklar ve diğer eserler ile muhteşem bir görsel şölendir. Görkemli bir geçmişi olan Efes, bu toprakların Roma İmparatorluğu tarafından fethedilmesinin ardından, Asya eyaletinin başkenti olmuştur. Efes'te inşa edilen Artemis Tapınağı dünyanın yedi harikasından biri olarak kabul edilmektedir. İngilizler tarafından götürülen Artemis Tapınağı'nın parçaları British Museum'da sergilenmekte   olduğundan, tapınağın bulunduğu yerde birkaç sütundan başka bir şey görmeniz mümkün değildir. Yukarıdaki Antik Yunan haritasından da göreceğiniz üzere, Efes dışında daha başka birço

Laodikya Kilisesi ve Roma İmparatorluğu'nda Hristiyanlık

Bir önceki yazıda Denizli'de bulunan Laodikya Antik Kenti'nden bahsetmiş ve Roma İmparatorluğu döneminden kalan eserleri anlatmıştım. Laodikya Antik Kenti'ndeki yerleşim Roma İmparatorluğu'nda Hristiyanlığın yayılmasından sonraki dönemde de devam ettiğinden bu antik kentin bir de kilisesi bulunuyor. Bu dönemde yapılan ilk kiliselerden biri olan Laodikya Kilisesi'ni anlatacağım bu yazıda Roma İmparatorluğu ve Hristiyanlığın ilişkisinden de bahsedeceğim.   Bildiğiniz üzere; Antik Yunan devletlerinde ve devamındaki Roma İmparatorluğu'nda çok tanrılı bir din anlayışı mevcuttu. Bizim Yunan Mitolojisi olarak adlandırdığımız yapı aslında o dönemdeki inanç sistemini oluşturuyordu. Dolayısıyla, Yunan ve Roma döneminden kalan antik kentlerdeki kutsal mekanlar Zeus, Apollon, Artemis gibi tanrı ve tanrıçalara adanan tapınaklardır.  Laodikya Antik Kenti'nde de, bir önceki yazımda bahsettiğim, Apollon, Artemis ve Afrodit'e adanan, yukarıdaki fotoğrafta yer alan tapına

Sagalassos Antik Kenti&Antoninler Çeşmesi

  Geçen hafta paylaştığım yazıda bahsettiğim üzere, bu yazımda Sagalassos Antik Kenti'ni anlatacağım. Elbette, 1.700 metre yükseklikte yer alan ve çok geniş bir alana yayılan bu büyüleyici yerde geçirdiğim 3,5 saati her detayıyla anlatmam mümkün değil.  Sagalassos Burdur'un Ağlasun ilçesinde yer alıyor. Ağlasun adı da Sagalassos'un zaman içerisinde türetilmesi ile verilen bir isim. Antik kent yüksek bir dağın yamacında kurulu iken, Selçuklular Anadolu'ya geldiklerinde antik kentin aşağısında yer alan ovaya, bugünkü Ağlasun ilçesine yerleşmişlerdir.  Sagalassos Antik Kenti, bir Anadolu halkı olan Luviler tarafından kurulmuş ve M.Ö. 333 yılında Büyük İskender tarafından fethedilmiştir. M.Ö. 25 yılında ise Roma İmparatorluğu topraklarına katılmıştır. Burada bulunan yapıların çoğu Roma dönemine aittir. Sagalassos Antik Kenti 2009 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınmıştır.  Sagalassos, Roma İmparatoru Hadrian döneminde Roma İmaparatorluğu'nun Pisidia e

Salvador Dali'nin Evrenine Yolculuk

Salvador Dali yaşamı ve yapıtlarıyla beni kendisine hayran bırakan bir sanatçı. Bu nedenle onun doğduğu şehre gidip, onun kurduğu müzeyi görmek istedim. Salvador Dali, İspanya'nın Katalonya bölgesinde yer alan Figueres şehrinden. Dali Müzesi de yine bu şehirde bulunuyor. Figueres'e Barselona'dan trenle 1,5 saatte ulaşılabiliyor. Bu yaz Barselona'ya gittiğimde, oradan Figueres'e geçerek Dali'nin yaşadığı diyarı ve müzesindeki eserleri görme fırsatı buldum. Dali'nin müzesine doğru yürürken karşıma çıkan küçük bir meydanda buna rastladım, Dali! Müze girişine uzanan merdivenlerdeyim. Figueres çok büyük bir yer olmadığından yürüyerek müzeye ulaşmam zor olmadı.  Karşınızda Dali müzesi. Bu bina eskiden tiyatro binası olarak kullanılıyormuş. Bu dönemde Dali ilk sergisini yine bu binada açmış ve o zaman henüz 14 yaşındaymış. 1930'lu yıllarda İspanya iç savaşı sırasında harap hale gelen bu bina 1960'lı yıllarda belediye ta

Batı Karadeniz'in Gizli Hazinesi: Pompeiopolis Antik Kenti

  Roma İmparatorluğu'ndan kalan antik kentler denilince hep Ege ve Akdeniz bölgesi akla gelir. Oysa Karadeniz Bölgesi'nde de birçok antik kent bulunuyor. Yalnızca henüz kazıları tamamlanmadığı için çok fazla kişi tarafından bilinmiyor. İşte Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde yer alan Pompeiopolis Antik Kenti de bunlardan biri.  (Görsel: https://tr.wikipedia.org/wiki/Pontus_Krallığı) Kastamonu, geçmişte Karadeniz'de hüküm süren Pontus Krallığı sınırları içerisinde yer almaktaydı. M.Ö. 1. yüzyılda Romalılar'ın Pontus Krallığı'nı ortadan kaldırmalarının ardından Roma İmparatorluğu'nun Paflagonya eyaleti içerisine dahil edilmiştir. Pompeiopolis, şehri fetheden Romalı komutan Pompeius tarafından M.Ö. 65 yılında, Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde kurulmuştur. Kent daha sonrasında Roma İmparatorluğu'nun Paflagonya eyaletinin başkenti ilan edilmiştir. Türkler'in Anadolu'ya girmesinden sonra, 1213 yılında, bu bölge Çobanoğulları Beyliği'nin hakimiyet