Burası İsveç, Vikingler'in diyarı. Savaşçı karakterleri ve gemileri ile ünlü olan Vikingler benim için büyük bir merak konusu olduğundan Vikingler'in izini sürmek için İsveç ve Danimarka'ya seyahat ettim.
Vikingler İsveç, Norveç, Danimarka kökenli olup, bunun dışında İzlanda, Grönland ve İskoçya'da da hüküm sürmüşlerdir. Kristof Kolomb'dan önce Amerika'yı keşfeden Vikingler Kanada'da da koloniler kurmuşlardır. Ayrıca Vikingler'in bir kısmı Fransa'nın kuzeyinde bulunan ve Normandiya olarak adlandırılan bölgeye yerleşmişlerdir.
Ayasofya |
Rusya topraklarına da saldıran Vikingler Bizans sınırlarına kadar ilerlemişlerdir. Bizanslılar kuzeyden gelen bu halka "Rhus" şeklinde hitap etmiş ve bir zamanlar bugünkü Rusya topraklarında Vikingler egemen olduğu için zamanla burada yaşayan halk Rus adını almıştır. İstanbul'u da kuşatan Vikingler, İstanbul kıyılarını yağmalamışlardır. Ancak sonrasında Bizans ile ticari ve dostane ilişkiler kuran Vikingler, paralı asker olarak Bizans için de savaşmışlardır.
İşte yukarıda görmüş olduğunuz fotoğraf bu günlerden kalan şirin bir hatıradır. Ayasofya'yı ziyaret eden Halvdan isimli bir Viking askeri orada bulunan bir taşa "Halvdan buradaydı" ifadesini kazımıştır. Belki de bu, tarihteki ilk check-in olabilir :)
Her ne kadar barbar olarak tanınsalar da Vikingler'de de demokrasi mevcuttu. Vikingler'de "Thing" adı verilen ve tüm özgür yurttaşlardan oluşan bir meclis bulunuyordu. Bu meclise kadınlar da katılabiliyordu. Vikingler'de de kölelik sistemi mevcuttu. Dolayısıyla köleler bu meclise katılamıyordu.
Odin |
İsveç'teki kiliselerde gemi maketi bulunuyor. Bana söylenene göre deniz hayatlarının bir parçası olan İsveçliler kötü güçlerden bu şekilde korunduklarına inanıyorlar.
İtiraf etmeliyim ki, Vikingler denildiğinde gözümde yalnızca savaşçılar, gemiler ve barbar bir toplum canlanıyordu. Fakat Vikingler'den kalan eserleri gördüğümde fikrim değişti. Yukarıda gördüğünüz üzere, İsveç'te rastladığım Viking çizimlerine şaşkınlıkla bakıyorum.
Bunlar da bu çizimlerin yakın çekimleri.
Vikingler ayrıca bir takım yazıtlar dikmişlerdir. Yukarıda bunların bir örneğini görmektesiniz. İsveçli bir arkadaşımın köyünde bulunan bu yazıtları gördüğümde traktörle ilerlemekte olduğumuzdan ne yazık ki fotoğrafları uzaktan çekebildim.
Neyse ki Danimarka Kopenhag'ta bulunan Danimarka Ulusal Müzesi'nde bazı yazıtları görme şansı buldum. Bunların örneklerini yukarıdaki fotoğraflarda görmektesiniz. Aşağıda ise yine bu müzede dikkatimi çeken parçaları paylaşmak istedim.
Bu giysi Bronz Çağı'na ait bir kadın kıyafetinin birebir kopyası.
Buradaki korunaklı alanda ise yukarıdaki giysinin orijinali bulunuyor.
İşte bunlar aklımızdaki Viking imajının temsilcisi olan boynuzlu miğferler. Her ne kadar Vikingler'in bu miğferleri kafalarından çıkarmadıklarını düşünsek de, boynuzlu miğferler günlük kullanılan bir obje olmayıp, törensel amaçlarla kullanılmışlardır. Korkusuz savaşçılar olan Vikingler, başlarını koruyacak hiçbir başlık kullanmaksızın savaşmışlardır.
Yukarıda bir Viking gemisinin kalıntılarını görmektesiniz. Vikingler gemilerini uzun ve hafif yaparlardı. Yeri geldiğinde bu gemileri sırtlarında taşıdıkları için bu durum onlara kolaylık sağlardı.
M.Ö. 1550 yılına ait Viking kılıçları
Viking tabutu
Vikingler'e ait takılar.
Vikingler'e ait objeler.
Kopenhag, Danimarka |
Yorumlar
Yorum Gönder