Her yıl Şubat ayında Almanya'nın Köln kentinde büyük bir karnaval düzenleniyor. Tüm Kölnlüler farklı kostümler giyerek sokaklara dökülüyor. Karnaval günü kimse işe gitmiyor, herkes bu eğlenceye katılıyor.
Köln Karnavalı'nın tarihi çok eskiye dayanıyor, ilk karnaval 1823 tarihinde kutlanmış. Karnavalın Paskalya ile de bir bağlantısı var. Şöyle ki; Hristiyanlık'ta Hz. İsa'nın dirilişinin kutlandığı Paskalya öncesi bir perhiz dönemi bulunuyor. Hristiyanlar bu 40 günlük bu perhiz dönemi boyunca et tüketmiyorlar. Bu sebeple İngilizce "carnival" ve Almanca "karneval" olarak yazılan karnaval sözcüğünün Latince "carne vale" yani "ete veda" deyişinden türetildiği belirtiliyor. İşte karnaval bu arınma ve perhiz dönemi öncesinde son kez eğlenme fırsatı sunuyor.
Köln Karnavalı büyük perhizden bir hafta önce başlıyor ve her gün farklı etkinliklerle bir hafta boyunca devam ediyor. Her günün ayrı bir ismi var ve karnaval Aschermittwoch'da yani "Kül Çarşambası"nda sona eriyor. Zira Aschermittwoch ile büyük perhiz başlıyor. Bir haftalık karnavalın en önemli günü Rosenmontag yani "Gül Pazartesisi". En büyük ve kalabalık etkinlikler bu gün yapılıyor.
Yukarıda da belirttiğim gibi Karnaval'a katılanlar bir kostüm seçiyorlar. Karnaval'ın çok meşhur olduğu Köln'de kostüm alabileceğiniz o kadar çok mağaza ve her mağazada o kadar çok çeşit var ki kendinize uygun bir kostüm bulamamanız olanaksız.
İşte bu da benim kostümüm :) Şubat ayında Köln'de hava buz gibi olduğu için böyle tüylü bir kostüm tercih ettim. Yanımdan mini etekli kostümlerle geçen Alman kızlarını gördükçe ben daha çok üşüyordum.
Karnaval boyunca cıvıl cıvıl olan Köln sokaklarında her köşe başında eğlenen, dans eden,şarkı söyleyen insanlar görebilirsiniz. Eğer daha öncesinden Almanlar'ı tanıyorsanız, o ciddi insanların nasıl böyle sevimli ve şeker olabildiklerine inanamayacaksınız.
Yukarıda bahsettiğim gibi, Rosenmontag (Gül Pazartesisi) karnavalın en özel günü. Rosenmontag'ta sabah erken saatlerden akşama kadar güzergah boyunca birbirinden renkli ve çeşitli Karnaval arabaları ile geçit töreni yapılıyor. Bu geçit törenine Rosenmontagszug adı veriliyor. Yukarıdaki resimlerde bunların birkaç örneğini görmektesiniz.
Bu geçit törenini izlemek istiyorsanız -ki kesinlikle kaçırmamalısınız- sabahın erken saatlerinde Karnaval arabalarının geçeceği güzergahta yerinizi almalısınız.
Geçit törenin başlaması ile her yerden "Kölle Alaaf!" sesleri yükseliyor. Köln Almancası'na ait bir deyiş olan Kölle Alaaf'ı "Çok yaşa Köln" olarak çevirebiliriz. Ayrıca festivale katılan insanlar da birbirlerini "Alaaf!" diye selamlıyorlar.
Sizce ellerini kaldıran bu insanlar ne yapıyor? Karnaval arabalarını mı selamlıyor? Hayır, bu insanlar "kamelle" istiyor. Kamelle Köln Almancasında "şekerleme" demek. Almanya'da ortak konuşulan Almanca dışında her bölgede Almanca'nın farklı bir yerel aksanı konuşuluyor. Almanca bilmeniz bu yerel dili anlamanıza yetmiyor.
Konumuza dönersek, her geçen Karnaval arabası seyircilerin üzerine şeker, çikolata vs. atıyor. İnsanlar da bunları yerden toplamak için ya da havada kapmak için birbiriyle yarışıyor. Bazı çikolatalar o kadar büyük ki kafanıza çarptığında gerçekten canınızı yakıyor. Avrupalılar medeni insanlar, bir şeker için birbirlerini ezmezler diye düşünmeyin, çocukların elinden şekerleme kapanları gördü bu gözler :)
Usulen ben de sırt çantamla gittim ve akşama kadar orada olduğum için hiç zahmet çekmememe rağmen bir çanta dolusu kamelle topladım. Tahmin edersiniz ki bu kadar kamelleden sonra birkaç ay şeker ve çikolata yiyemedim :)
Karnaval İsviçre'de de kutlanıyor. Burada kıyafetlerden ziyade maskeler öne geçiyor. Yukarıdaki resimlerde eski karnaval günlerinden kalma maskeler görmektesiniz. Bu maskeler İsviçre Zürih'te bulunan Rietberg Müzesi'nden.
Nihayet akşam oluyor, geçit töreni sona eriyor ve muhteşem bir gün geride kalıyor. Ben de bu özel günü yaşamış olmanın sevinciyle metroda kamelle yiyerek eve dönüyorum :)
Yorumlar
Yorum Gönder